Heb jij een (bij)baan? Of denk je erover om te beginnen als zzp’er? Ben je ziek of heb je even geen werk meer? Als je gaat werken, stopt met werken of wisselt van baan, kan er veel veranderen in je financiën. Misschien ga je meer verdienen of juist minder. Dit heeft weer gevolgen voor bijvoorbeeld je toeslagen. Je eigen geld verdienen zorgt er ook voor dat je dingen kunt doen waar je blij van wordt. Hieronder lees je waar je allemaal recht op hebt als je werkt, geen werk meer hebt of ziek bent.
In de Nederlandse wet is er vastgelegd hoeveel iemand minimaal moet verdienen. Dit wordt ook wel het minimumloon genoemd. Je mag wettelijk gezien vanaf je 15e werken. Tussen je 15e en 21e is het minimumloon verschillend. Je uurloon kan natuurlijk ook hoger zijn dan het minimumloon. Jouw inkomen heeft invloed op je zorgtoeslag, huurtoeslag en studiefinanciering (bij het MBO). Woon je bij je ouders en ontvangen zij huurtoeslag? Dan heeft jouw inkomen ook invloed op hun huurtoeslag. Als je jonger bent dan 23 jaar telt niet al jouw inkomen mee voor de huurtoeslag van je ouders. Dit heet een vrijstelling. Kijk op de website van de Belastingdienst welk deel van jouw inkomen niet meetelt. Ik heb thuiswonende kinderen met inkomen (belastingdienst.nl)
Als je twee banen hebt of werkt naast je stage, let dan goed op je loonheffingskorting. Loonheffingskorting is een korting op de belasting die je betaalt over jouw inkomen. Dit mag maar bij 1 inkomen. Als je twee inkomens hebt, is het belangrijk om de loonheffingskorting bij je hoogste bruto-inkomen toe te laten passen. Zo krijg je de meeste korting. Als je de loonheffingskorting bij twee of meer baantjes tegelijkertijd laat toepassen, loop je het risico dat je te veel korting krijgt. Dit moet je dan terugbetalen aan de Belastingdienst.
Meer informatie
Bedragen minimumloon 2022 | Minimumloon | Rijksoverheid.nl
Loonheffingskorting (belastingdienst.nl)
Wist je dat? Je maar 12 uur per dienst mag werken?
Je altijd recht hebt op vakantiegeld?
Over elk inkomen dat je verdient, betaal je belasting aan de Belastingdienst. Deze wordt vaak al door de werkgever of uitkeringsinstantie ingehouden van jouw brutoloon en voor jou betaald aan de Belastingdienst. Vanaf maart kan je dan belastingaangifte doen over het jaar daarvoor. In je belastingaangifte staat dan wat jouw verzamelinkomen is geweest van dat jaar en hoeveel belasting er al is betaald voor jou via de werkgever of uitkeringsinstantie. Als dan blijkt dat er te veel belasting is betaald, kan je dit geld terugkrijgen. Dit is vaak het geval als je niet het hele jaar hebt gewerkt en bijvoorbeeld een zomerbaan hebt gehad of een kleine bijbaan naast je studie.
Dit moet je doen om belastingaangifte te doen
Wil je dat iemand met jou meekijkt of je hierbij helpt? Neem contact op met de Geldzaak of de Belastingtelefoon.
Meer informatie
Wist je dat? Jongeren die bijbaantjes hebben, krijgen vaak geld terug bij de belastingaangifte.
Super dat je een (bij)baan hebt gevonden! Het is belangrijk om meteen te kijken naar het verzamelinkomen bij jouw toeslagen van de Belastingdienst. Op basis van jouw brutoloon wordt namelijk uitgerekend hoeveel zorgtoeslag of huurtoeslag jij krijgt per maand. Dit verzamelinkomen moet je zelf doorgeven. Je kan het verzamelinkomen uitrekenen met deze tool: Wat is het inkomen voor mijn toeslag en hoe bereken ik dat? (belastingdienst.nl). Als je dit niet meteen doorgeeft, kan het zijn dat je te veel krijgt. Je krijgt dan aan het einde van het jaar een brief waarin staat dat je een deel van de zorgtoeslag/huurtoeslag moet terugbetalen, omdat je hier geen recht op hebt gehad.
Dit moet je doen:
Wil je dat iemand met jou meekijkt of je hierbij helpt? Neem contact op met de Geldzaak of de Belastingtelefoon.
Meer informatie
Toeslagen (belastingdienst.nl)
Denk je erover na om zzp’er of freelancer te worden? Of ben je aan de slag gegaan bij bijvoorbeeld een thuisbezorgservice waarbij je zelf je opdrachten kan accepteren en kiezen? Zorg er dan voor dat je je goed laat informeren over welke zaken je moet regelen. Zzp’er of freelancer zijn, betekent in principe hetzelfde. Als zzp’er of freelancer neem je opdrachten aan van een opdrachtgever. De opdrachtgever betaalt je hiervoor.
Belastingzaken en btw-aangifte
Als je een opdracht hebt geaccepteerd en uitgevoerd, stuur je jouw factuur naar de opdrachtgever. Het geld dat je krijgt van jouw opdrachtgever zijn bruto betalingen. Dit betekent dat er nog geen belasting is betaald over dit geld door jouw opdrachtgever. Over dit geld moet jij nog belasting betalen. Je betaalt 3 soorten belasting:
Deze belastingen betaal je nadat je btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan. Als dit niet zelf lukt, kan je hulp vragen van de Belastingdienst Belastingdienst Nederland en je vragen stellen bij Ondernemer Centraal van de Gemeente Utrecht.
Verzekeringen
Daarnaast heb je als zzp’er of freelancer geen automatische verzekering als je ziek bent of arbeidsongeschikt raakt. Als je dan niet kan werken en geen verzekering hiervoor hebt afgesloten, betekent dit dat je geen inkomsten meer hebt. Laat je informeren door bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel (KvK) welke verzekeringen geschikt zijn voor jou als zzp’er/freelancer: 10 bedrijfsverzekeringen voor startende ondernemers (kvk.nl).
Administratie
Er komt vaak veel administratie bij kijken als je aan de slag gaat als zzp’er of freelancer. Het is handig om advies en informatie te vragen van Ondernemer Centraal klik hier en/of een boekhouder of accountancybureau in te schakelen.
Meer informatie
Freelance en zzp | Ondernemersplein - KVK
Wat vervelend dat je op dit moment geen werk hebt. Gelukkig zijn er wel wat mogelijkheden om toch een inkomen te hebben. Heb je langer dan 6 maanden gewerkt, dan kan je vaak een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. De hoogte en de duur van deze uitkering zijn afhankelijk van je vorige salaris en hoe lang je hebt gewerkt voordat je werkloos werd. Check voor meer informatie de website van het UWV: Werkloos (WW-uitkering) | UWV | Particulieren.
Heb je geen recht (meer) op een WW-uitkering en studeer je niet, dan kan je mogelijk een bijstandsuitkering aanvragen. Dit doe je bij de gemeente Utrecht: Product - Bijstandsuitkering aanvragen - Online loket (utrecht.nl). De hoogte van de bijstandsuitkering is afhankelijk van je leeftijd en woonsituatie. Als je een bijstandsuitkering ontvangt, gaat de gemeente Utrecht samen met jou kijken hoe je zo snel mogelijk weer gaat werken of een opleiding gaat volgen.
Heb je geen recht (meer) op een WW-uitkering en studeer je, dan is het belangrijk om te kijken of je mogelijk (meer) moet lenen bij DUO. Dit moet je wel terugbetalen. Zie voor meer informatie ook pagina over Studie.
Kom je er zelf even niet uit, loop dan vooral even bij de Geldzaak binnen of app, bel of mail ons. Dan kunnen we met je meedenken.
Als je geen werk meer hebt, verandert er ook veel in je financiën. Er is in Utrecht een gratis workshop waarin je informatie krijgt over wat je kunt doen om je aan te passen aan de nieuwe situatie. Verder wordt er in de bijeenkomst ook stilgestaan bij onderwerpen als solliciteren, scholing en starten als zzp’er:
Tips: Ontvang je toeslagen en verandert je inkomen, dan is het belangrijk om dit door te geven bij Mijn Toeslagen. Zo voorkom je dat je te weinig krijgt of moet terugbetalen.
Meer informatie
Stappenplan WW | UWV | Particulieren
Als je ziek bent, moet je je bij je werkgever ziekmelden. Als je ziek bent, heb je vaak recht op doorbetaling van je loon. Wie dit aan jou moet betalen, is afhankelijk van het soort contract dat je hebt. Vaak is dit je werkgever, maar dit kan ook het UWV zijn. Kijk op de website van het UWV voor meer informatie hierover: Inkomen en re-integratie bij ziekte | UWV | Particulieren.
Arbo-arts of bedrijfsarts
Ben je voor langere tijd ziek, dan krijg je een gesprek met de arbo-arts of bedrijfsarts. Deze arts gaat kijken naar wat je wel en niet kunt. Hij maakt samen met jou een passend plan om weer aan het werk te gaan. Dit heet re-integreren. In deze periode gelden er verschillende verplichtingen voor jou en jouw werkgever. Het is belangrijk dat je meewerkt aan je re-integratie. Doe je dit niet, dan mag jouw werkgever of het UWV namelijk stoppen met je loon doorbetalen.
Vaststellingsovereenkomst
Als je ziekgemeld bent, mag je niets tekenen om je contract eerder te beëindigen! Zo’n overeenkomst waarmee je eerder je contract beëindigt, heet een vaststellingsovereenkomst. Vraagt je werkgever wel om dit te ondertekenen, zeg dan altijd dat je er over na wilt denken. Neem de voorgestelde contractbeëindiging/vaststellingsovereenkomst mee naar huis en win juridisch advies in wat in jouw situatie het beste is om te doen. Klik hier voor organisaties die je daarbij kunnen helpen.
Toeslagen en hulp bij regelzaken
Een ziekmelding heeft vaak ook gevolgen voor je financiën. Check bijvoorbeeld altijd je toetsingsinkomen bij de toeslagen van de Belastingdienst. Om inzicht te krijgen in wat je allemaal moet regelen biedt U Centraal gratis 2 workshops aan. De ene workshop is Ziek bij de werkgever. Tijdens deze bijeenkomst krijg je informatie over ziekmelding op het werk en het bijstellen van je financiën: Financiën en ziek bij de werkgever (u-centraal.nl). De tweede workshop is Arbeidsongeschiktheid. Ben je langdurig ziek of arbeidsongeschikt, dan moet er ook veel geregeld worden. Tijdens deze bijeenkomst krijg je informatie over geldzaken en over welke verschillende uitkeringen er zijn tijdens arbeidsongeschiktheid: Financiën bij arbeidsongeschiktheid (u-centraal.nl).
Heb je advies nodig over je persoonlijke situatie, neem dan contact op met één van deze organisaties.
Wist je dat? Je je werkgever niet hoeft te zeggen wat je hebt, alleen dat je ziek bent?
Je ook tijdens ziekte je vakantie door moet geven aan je werkgever?
Meer informatie
Als je je zorgen maakt, dan is het goed dat je contact opneemt. Misschien heb je wel recht op subsidie of een bepaalde uitkering. Mogelijk kunnen we je helpen met tips.
Of stuur een e-mail naar info@degeldzaak.nl
Steenweg 20
Maandag t/m vrijdag van 13:00 tot 17:00 uur.
Inloopspreekuur
Al-Masoedilaan 188
Elke woensdag van 10:30 tot 12:30 uur.
Inloopspreekuur
Cartesiusweg 11
Elke dinsdag van 15:00 tot 17:00 uur.
Inloopspreekuur Buurtcentrum Hoge Weide
Laurierweg 104
Elke donderdag van 10:00 tot 12:00 uur.
Inloopspreekuur
Bolognalaan 101
Elke donderdag van 12:00 tot 14:00 uur.
Inloopspreekuur
Schooneggendreef 27C
Elke donderdag van 9:30 tot 11:30 uur.